2001. szeptember 11.

 

Ma van a tiz éves évforduló, tiz év, de amerika nem felejt. Nem felejti az áldozatokat, nem felejti a hősöket. Én sem felejtem el azt a napot. Pár éve éltem itt. Akkortól lettem talán amerikai. Onnantól éreztem meg mi az, hogy amerikainak lenni. Akkor rohantam és tettem ki az amerikai zászlót a kocsimra. Fekete munkásként. Jó, nevezzük illegálisnak.

Éjszaka dolgoztam. Reggel jött a döbbenet. Nem értettem semmit. Valami tornyok égnek, egy hülye ukrán itt vigyorog mellettem. Mert Ő sem érti. Csak nézzük a tv-t. Félni nics mitől, messze vagyunk. De nem értjük. Már nem csak a nyelv miatt nem.

Miért? Kik? Mi lesz most?

Emberek rohannak az utcán. Harsognak a szirénák mindenhol. Egy torony összedől, a másik felé tart egy gép. Harmincadik emeletről ugrálnak kifelé. Te mit tennél? Kéredezem magamtól. Ugranál, vagy a remény utolsó csepp vérig?

A másik torony is ledől, összeomlik. A Pentagon következik.

Miért? Kik?  Mi lesz most?

Még egy gép a légtérben. Szerinted lelövik? Már lezuhant. Szerinted lelőtték?

Csak nézzük a tv-t az ukránnal.

Döbbenet. Káosz. De a hősök dolgoznak. Mentenek és meghalnak. Amerikáért, a mi amerikánkért. És Európáért a mi európánkért.

A romokon az első, hogy felhúzzák a zászlót. A mi zászlónkat.

Majdnem háromezer ártatlan ember hal szörnyet. Áldozatok és hősök.

Egyre több hir jön. Egyre több kép jön. Mind-mind egy személyes tragédia, de annál sokkal több ez.

A palesztinok zászlót lobogtatnak és ünnepelnek. Egy amerikai srác felpattan egy furgonra és Ő is zászlót lobogtat.  A miénket.

America We Stand!

Felocsudás. Az életnek menni kell tovább. Fel kéne menni New Yorkba segiteni.

Nincs rá szükség. Vér sem nagyon kell. Nincs sok sebesült. Sok halott van. Majdnem háromezer. Nem megyünk New Yorkba.

Megyünk dolgozni. Nem fognak ránk csúnyán nézni? Nem vagyunk amerikaiak. Illegálisak vagyunk. Nem néznek csúnyán, csoportokba verődve beszélgetnek.

Nem értik.

Miért? Kik? Mi lesz most?

Alig várjuk a reggelt. Nézzük a tv-t. Már megjelennek fotok a lehetséges elkövetőkről. 

Muszlimok. Itt éltek, itt tanultak, itt dolgoztak. És az életük árán is. Egész amerikában egyetlen muszlimot ér attrocitás. Amerika takarit és ébredezik. Utóljára a japánok támadtak, most tucatnyi arab. Nincs országuk, nincs hazájuk, csak vallásuk van.

Hol lehet őket megtalálni? Hol és kiken lehet bosszút állni 3 ezer emberért? Háromezer amerikaiért. Sehol. A fájdalom mellett a tehetetlenség dühe.

Sok tizezer gyertya. Sok tizezer foto mindenfelé. Sokan még reménykednek.

De a pokoli tornyokból nem volt menekvés.

A repülőkből sem.

Életemben először hallom, Oszama Bin Laden, Omar Mullah nevét.

Minden megváltozott. Felborult a béke, a nyugalom. De amerika összetartóbb mint előtte sok sok éve valaha.

Ma tiz éve történt. Háromezer civil ember halt szörnyet egy torz eszme miatt.

Az élet visszatér. A romokat takaritják. Megindul a metro. Elindulnak a taxik. Minden kocsin amerikai zászló lobog. Az enyémen is, pedig még magyar vagyok. De már amerikai is.

Újra van baseball meccs a Yankees stadionban. Telt ház.

A meccs előtt a himnusz és a God Bless America.

Életemben először könnyezek egy másik ország himnusza alatt.

Negyven évesen.

Azután a stadionban kihúznak egy hatalmas drapériát.

" MI ÉLÜNK, MI JÁTSZUNK, DE SOHASEM FELEJTÜNK!"

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hagyma.blog.hu/api/trackback/id/tr673217142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

deputy sheriff 2011.09.11. 03:47:44

Kurvajo iras, kosz fater. :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.09.11. 04:26:44

@deputy sheriff:
hat legalabb cimoldalas:)
gyere at holnap meccset nezni ha van kedved

egybalkezes 2011.09.11. 07:59:23

Jó az írás.. Vagyis nem jó. Szóval érted.
Emlékező képességem nulla viszont ez megvan. Angol órán voltam. Tévében itt is ment. Láttuk a tornyokat. Bár lehet hogy csak másnap reggel volt.
(Szinte minden írásnál felvetődik az angol, kíváncsi lennék most milyen, milyen volt, miképp "ragadt". :) )
( Máskülönben nem-e God? )
Szia!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.09.11. 08:18:11

a good az duplazas volt, annyit azert mar tudok, de jol beneztem
az angolom kozepes
eleg az elethez a munkamhoz, a csaladomhoz, de otthon felsofokun megbuknek asszem

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.09.11. 08:19:17

mondjuk szerintem Mary is megbukna:)

Ma Ő, holnap Te vagy Én ? · http://dawmar.blog.hu 2011.09.11. 15:00:47

Hát majdnem megkönnyeztem, komolyan a napokban minden erről szóló filmet megnéztem, érthetetlen,de kicsit vádolom ezért az ottani szerveket,repülőstől a CIA -ig, nekem ez nagy lelki traumát okozott abban a pillanatban, tehetetlennek éreztem magam,nem tudtam mi jön ezután, ma is beleborzongok, s talán a mai napig nem dolgoztam fel magamban,pedig messze élek onnan de mégis úgy érezem mintha engem is nagy veszteség ért volna, egy megmagyarázhatatlan tudat alatti részem sérült,s ez bennem marad örökre :(

Ma Ő, holnap Te vagy Én ? · http://dawmar.blog.hu 2011.09.11. 15:06:36

Elküldtem a blog ajánlóba a szerkesztőnek,hátha cimlapos leszel,ez ma aktuális:)) kevés magyar élte meg ott helyben

Büszke_troll 2011.09.11. 15:35:36

"Az emberek igazságérzete nem áll valami kifejlett fokon. Ösmertem valaha egy öreg cincárt (görögöt), a Dugali bácsit, aki mikor a török-görög harcok epizódjait mesélték előtte, hogyan döfi le a török könyörtelenül a görögöt, ahol találja, elszörnyűködve pattant fel:

- Oh, a gaz pogány, a gaz pogány!

De mikor aztán az elbeszélő egy kanyarodással arra tért rá, hogy ha meg a görög fogja el a törököt, felkoncolja, olajba süti, szelíden morogta:

- Mit tudja tenni szegény!

(T.i. mit tudja tenni szegény görög! Hát persze olajba süti. Hiszen csak nem sütheti pampuskazsírba, szegény görög.)

Az emberek igazságérzete ilyen mindenütt, még a történelem-írásnál is. A labanc-kuruc világ eseményei is ilyen kétféle igazságérzeten keresztülszűrve maradtak ránk. Nem feszegetjük hát azokat, nem is igen tartoznak a történetünkhöz."

miszisz 2011.09.11. 17:17:28

Jó hogy megírtad!
Én éppen aznap repültem volna CA-ból Magyarországra. Békésen pakolgattam reggel, sütött a nap, olyan nap volt mint máskor. Aztán kinyitottam egy emailt és egy magyar barátom levelét értetlenül olvastam, valami tragédiáról, meg hogy nézi a BBC-t. Én meg csak néztem ki a fejemből értetlenül, hiszen ő sem összefüggően irt, én meg az időeltérés miatt, meg küldönben sem szoktam TV-t kapcsolni.
Aztán az érthetetlen levél hatására bekapcsoltam és csak ültem és bámultam ki a fejemből hogy akkor most mi van? Nem akartam hinni a szememnek, az egész már lefutott, már régen vége volt mire hozzám eljutott, hiszen a reggel 8 az még csak reggel 5 óra CA-ban. Én meg ott ültem bepakolt börönddel indulásra készen. És eszembe jutott hogy mi van ha pont ott ültök azon a gépen, akkor?
És most akkor megáll az élet? Most akkor indulok ma innen, vagy sem? A reptér órákig elérhetetlen volt telefonon. Hosszas próbálkozás után egy automata megmondta hogy teljesen lezártak mindent és aki ma utazna a ne számitson indulásra és majd jelentkezzen később személyesen.
Igy is lett. Amikor egy hónappal későbbre sikerült jegyet cserélnem, akkor már rá sem lehetett ismerni a korábban megszokott reptérre. A pakolóba bemenő autókat is átvizsgálták, rendőrök voltak mindenhol.... félelmetes volt.
Mára már a gyanakvást ugy beépitették a rendszerbe hogy mindennapos megszokott lett.
Bárcsak béke lenne egyszer mindenhol!

alma_ata 2011.09.11. 18:40:02

no gyerekek itt vagyok én is, olvasok, csak kevesebbet tudok irni. Sajnálatos a mai nap, velem együtt szerintem mindenki tudja hogy mit csinált akkor éppen, 10 éve. Én pont nem dolgoztam és a tv-t néztem, mikor jöttek az első képek... szörnyű volt... Tegnap is néztem pár visszaemlékezést túlélőktől illetve az eltűntek rokonaitól. A legdurvább az volt, amikor egy nő kiplakátolta eltűntnek gondolt fiát NY-ban és másnapra az összes kis cetlit leszedték mert a muszlim volt a srác...

amerea 2011.09.11. 21:42:46

persze en is emlekszem, mit csinaltam aznap, akkor amikor hallottam a hireket.. ez azota is sokkol. azota itt vagyok kint en is (masodszorra). erdekes hallgatni ki hogy all hozza itt/ ki hogy eli meg/ elte at...
pl bostonban volt egy kolleganom, akinek a volegenye halt meg az egyik toronyban.. kb 5 evre ra masvalaki eljegyezte es azota ossze is hazasodtak.. itt most egy masik kolleganom meselte, h akkor o par tombnyire dolgozott a WTCtol, es a mai napig kesz van, ha ra gondol..
koszi, h megirtad, meg a karom is ludboros lett, ahogy olvastam, mert hasonloan erzek (es otthon erzem itt magam)

Megdobbent 2011.09.12. 00:20:07

Naigen. Almombol ebresztett cimbora, hogy nezzem a TV-t es meseljek, mert naluk nincs TV munkahelyen. Tehat eloben lattam a torteneseket. Este (itteni este) mentem a CNN chatjere, es sok erot kivantam nekik, meg felajanlottam egy imat.

Viszont binladen nevet hallottam mar korabban is, ilyen-olyan osszefuggesben.

Nagyjabol ennyi, koztunk szolva egy USA zaszlot en is szivesebben nezek mindenutt kiteve, mint egy magyart. Mert ez a milyenk ossze van koszolva a csurhevel, az ovek meg - szamomra - tiszta es lelkesito.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.09.12. 01:17:04

@Ma Ő, holnap Te vagy Én ?: thx. de orulok hogy nem lett cimlapos/ egyreszt nem cimlaprvaloan irok/ mert ott egy igazan temaba vago cikk volt es el is indult a megszokott frocsoges
@Büszke_troll: vannak esemenyek amik elegge feketek es feherek

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.09.12. 01:22:38

mar a temaba vagot ugy ertem, aki arrol irt mi is tortent, vagy hogy latta, mert amugy volt sok:)

vizsla_barat 2011.09.12. 02:52:06

Azert sikerult bosszut allni egynehany artatlan irakin,afganisztanin es meg ki tudja stikaban kiken. Oszama sem kapta kezhez a halalos iteletet.A kereszteny vilag csunyan leszerepelt.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.09.12. 03:49:31

@vizsla_barat: szerencsenkre te nem a kereszteny vilaghoz tartozol es nem amerikaban elsz

vizsla_barat 2011.09.12. 17:32:06

@hagyma: nagy mazli. Azert arra nem tudtal mit lepni,hogy liqvidaltak (?) egy embert, akit haduzenet nelkul kikaptak Pakisztanbol es soha senki nem itelte el birosagon. Ez olyan meseszep tortenet,hogy tyihaj.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.09.13. 04:52:00

@vizsla_barat: holnaptol sajnalni fogom es elmorzsolok nehany konyycseppet a lelki udveert, megigerem

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2011.09.13. 07:00:37

fujj de undorító gennyes hatásvadász szarok vagytok, remélem rátok dől egy ikertorony

kawics 2011.09.13. 22:24:39

@Blassius: Bovebben kifejtened, kire es miert ?

kawics 2011.09.13. 22:26:28

@hagyma: Nekem tetszik:)

Milyen erdekes a cim: Szeptember elevenen......... / eleven = 11 /.......

susztertangó 2011.09.14. 21:02:54

Elő kéne bányászni a diáimat, amit a toronyban az üvegfalnál állva csináltam, milyen picik voltak lenn az autók.Onnan potyogtak le az emberek..A második becsapódást már élőben,valós időben (?) láttam. Hasonló érzés volt mint a Kennedy gyilkosságnál. Valami KISZ társadalmi munkában voltunk kivezényelve a Vákumtechnika Gyárba és mérgelődtem, mert a zsebrádión komolyzene jött a tánczene helyett.Otthon tudtam meg, miért.

Shinjuku 2011.09.15. 09:31:34

@susztertangó: Pedig akkor meg egyszerre kantaltak otthon, hogy: "Kuba nepe gyozni fog, John Kennedy logni fog."

Shinjuku 2011.09.15. 09:36:18

Jo iras hagyma. Milyen erdekesen mukodik az ember. Sokat gondolkodtam azon, hogy Magyarorszagon mi lett volna egy hasonlo meretu katasztrofanal.

Amerikaban az utcak, az autok, az uzletek hirtelen tele lettek amerikai zaszlokkal es mindenki a rokonod lett egy kicsit.

Shinjuku 2011.09.15. 09:37:44

Es nekunk is vagy egy zaszlonk az auton, a hatso potkerek vedotakarojan. :)

kawics 2011.09.15. 18:57:58

@Shinjuku: Igen ez igaz, mindenhol megszaporodtak a zaszlok hirtelen. persze ezekben egyebkent sincs hiany, legalabbis itt Floridaban, szinte alig van haz ahol ne lenne zaszlo, van ahol reggel felhuzzak este meg le. Szepen elhajtogatjak ejszakara. Matricak az oldalajtokon: America We Stand, God Bless America.........a zaszloval.
Erdekelne engem is mi lett volna otthon egy hasonlo katasztrofanal, persze vannak katasztrofak /arvizek, vorosiszap.../ ahonnan le tudjuk kb venni a vegeredmenyt.
Visszaterve a zaszlora egy utolso gondolatkent: /altalam nem/ szeretett
O V is probalkozott ezzel a zaszlo uggyel, de nem jott ez ossze igazan otthon. Pedig a zaszlonak jelentese van, de ezt meg meg kell tanulni es gyakorolni kell nekunk magyaroknak.

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2011.09.16. 21:08:50

@kawics: Itt is mindig mindenhol jelen van a zászló. A lábostól a szalvétáig, ruházatig, táska pénztárca, minden piros fehér kereszttel. Büszkén használják, viselik. Ami viszont meglepett, a Himnuszuknál fel sem állnak, nem még vigyázba.
Én nem akarom tudni, mi lett volna otthon se meg máshol se ilyen katasztrófa esetén. Soha többet sehol a világon ne legyen ilyen, mert ezt senki sem érdemli meg. Se a halottak, se a gyászolók!

kawics 2011.09.17. 03:05:04

@dömbi: En csak elmeleti szinten gondolkodtam hangosan /irasban/ , hogy mi lett volna otthon egy katasztrofa idejen. Egyebkent egyetertek Veled :)

Sallalíz · http://globalicum.blog.hu/ 2011.09.18. 13:16:43

nemreg vettem ujhagymat es azon is ott volt mellekelve a nemzeti zaszlo. Le akartam Neked fenykepezni, csak nem amcsi:(

KEDVES HAGYMA!Szeretem olvasni az irasaidat, de sajna egyre rendszertelenebbul irsz:(
Nem lesz ez igy jo...

A country full of aliens · http://angliavagyamitakartok.blog.hu/ 2011.09.19. 14:26:23

Furcsa ez nekem mert felolem legyilkolhatnák fél Angliát, akkor sem érezném magam angolnak.
Mindig is furcsálottam, egyik, idosebb, magyar (volt)kollegámat mikor kituzte mellkasára a pipacsvirágot, ezt ugyanis az angolok a háborúkben elesett angol katonák megemlékezése végett hordják.
Azt azért tudjuk, hogy 1944 augusztusában kik bombázták szarrá Ceglédet?
Úgy látszik o(már mint a kollegám) gyorsan azonosulni tudott az adott ország mentalitásával-itt azért erosen kozrejátszott a zsíros nyugdíjjárulék csábítása is-, de nem szeretnék tabu témákat dontogetni ...
Teljesen más..
Érdekes Kawics felvetése, miszerint:
"Erdekelne engem is mi lett volna otthon egy hasonlo katasztrofanal, persze vannak katasztrofak /arvizek, vorosiszap.../ ahonnan le tudjuk kb venni a vegeredmenyt."
Na. végul is te kb. milyen végeredményt "vettél le"? Mert, hogy a magyar gárdán és 1-2 onkéntesen kívul az árvizeknél más civil nem segített az hétszentség.
De persze tudjuk az USA(az onok) álláspontját ebben a témában. Ez csak egy a sok kozul: www.newser.com/story/18947/hungarian-right-wingers-evoke-nazi-era-militia.html

No, ez most picit komolyabbra sikeredett, de nagy ritkán ilyen is kell.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.09.19. 16:09:50

@A country full of aliens: nezd, en nem isdmerem az angol kollegadat, engem megragadott az az "osszezaras" ami akkor tortent es magyar letemre "kenyszert" ereztem, hogy kitegyem az amerikai zaszlot a kocsimra
igen az volt az elso alkalom, amikor ugy ereztem en ide tartozom lelkileg is es nem csak a penzert vagyok itt
most hogy mar a csaladom nagyobb fele amerikai ez nem is kerdes
igen magyar is vagyok es amerikai is
es mind a kettore buszke
bevallom ferfiasan en szinte biztos vagyok benne hogy itt huzzak ram a foldet
most megnezem a linkedet, azutan befejezem az uj bejegyzest:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.09.19. 16:18:35

enyhen szolva nem mertekado oldal..
bar a magyar miniszterelnokot/akkorit/ idezik
/ magyar szegyen vagy ilyesmi/
az atlagamerikai szereti az europaiakat, a magyarokat, koztuk engem:)/
nem mennek bele tortenelmi fejtegetesekbe, de a magyarok hajlamo0sak elfelejteni, hogy a II.VH-ban az olaszokon es a nemeteken kivul mindenki az ellensegunk volt...
az amerikaiak sem hobbybol szalltak partra es az angolok sem bombazgattak teazas helyett....
de ez tenyleg nem erdekes

en nem tagadom es nem szegyenlem, hogy legalabb annyira amerikainak tartom magam most mar mint magyarnak
ez van
igy alakult
es en nem banom, hogy igy alakult
/ nagybatyam meg 56-os es nyugdijas korara hazakoltozott egerbe:)/
ki tudja mit hoz a jovo?

vértintanyúl 2011.09.19. 20:55:31

ennek azért még az ellenkezője sem egészen igaz, ugye, te is sejted...?

Guszti bá 2011.09.19. 21:59:42

Mióta élsz ott, hogy ennyire elbutítottak? Vagy már úgy érkeztél az ígéret földjére? Mindenesetre jó helyen vagy ott, csak ne errefelé írkálgatnád a sületlenségeidet. Annyira nem nehéz a nyelvük, tanuld meg és írj ottani blogokba a többi egybites biztos díjazná.
Sehonnai szar vagy, talán még annyi se.

kawics 2011.09.19. 23:54:17

@Guszti bá: En lassan 15 eve elek itt. En is azt mondom Magyaroszagon szulettem es amerikai vagyok / mar/ ! Pedig nem sehonnai vagyok es megcsak xar sem vagyok. Latod Guszti ba Neked el sem kellett jonnod Magyarorszagrol es el vagy butitva !! Itt nincs agymosas mint otthon. Ez ugy van ahogy mondjak " A SZABADSAG hazaja" De hogy ezt Valaki / direkt nagybetu :D / esszel es ertelemmel felfogja, itt kellene elnie 1-2 evtizedet ! AZ aki ott is, meg itt is elt par esztendot kulonbseget tud tenni, annak akinek otthon mossak az agyat jobbrol, annak meg hiaba beszelek.
Hagyma meg nyugodtan irkalja a "suletlensegeket", akinek nem tetszik nem jon ide, max 1X ideteved es megy tovabb. Mondjuk Guszti ba, szerintem a Barikadot jobban / :) /
szereted olvasni , maradj is azon a szinten nyugodtan.

Hagyma, Te meg szard le ugy ahogy van!

kawics 2011.09.19. 23:56:45

@A country full of aliens: Elj ugy, ahol elsz !

Azt gondolom nem kell bovebben kifejtenem :)

kawics 2011.09.20. 00:03:40

@A country full of aliens: Ja es mennyire erzed magad magyarnak ? Es ez miben merul ki ott Angliaban, ahol ugye nem Magyarorszagon vagy ?! Ergo, leleptel csak nem annyira messzire . :)

spájdernecc 2011.09.20. 17:07:27

Nohát
Ez tetszett. Személyes, de nem nyálas.
Olvaslak netszerte évek óta.
Szerintem ezentúl itt is.
köszi

A country full of aliens · http://angliavagyamitakartok.blog.hu/ 2011.09.20. 21:17:33

-Mennyire érzem magam magyarnak? Legalább annyira mint Cholnoky Jenő, Déchy Mór, Székely Tibor vagy a tobbi nagy felfedezo, akik utazásaik során ébredtek rá, mennyire fontos, mennyire hiányozni tud a szulohaza. Én is Angliában jottem rá erre. Persze nem akarom én magamat hozzájuk hasonlítani, Isten ments.
-Miben merul ki itt Angliában az, hogy magyar vagyok? Idén nyáron szerveztunk egy íjász-napokat kis grillezéssel egybekotve, hál`Istennek az idojárás is kegyes volt, egy-két magyar család el is jott.
Október, novemberre tervezunk Liszt Ferenc szuletésének 200. évfordulójára egy kis film, zene, muvészeti programokkal vegyített kis osszejovetelt. Rengeteg az otlet de ezek a kezdeményezések még nagyon nyúlcipoben járnak, ezért nem is mondanék tobbet.
Persze lehet mondani, hogy én is leléptem meg nevetni is lehet rajta a végén de én reám biztos, hogy nem itt húzzák rám a foldet. Bár ki tudja, de Kőrösi Csoma Sándor sem láthatta viszont szeretett szulohazáját s mégis megmaradt (az egyik legnagyobb) magyarnak.

Büszke_troll 2011.09.21. 01:46:14

@A country full of aliens:
gyerekcipőben (kezdetleges, születésben van, stb.)
felhúzza a nyúlcipőt (gyáván megfutamodik, elinal)

A még "amerikaiul" sem beszélő bevándorló autó fellobogózása hasonló, az árpádsávos zászló lengetéshez.
Mindkettőnek hibádzik valami. Mindkettő görcsösen akar tartozni valahova.

A country full of aliens · http://angliavagyamitakartok.blog.hu/ 2011.09.21. 02:38:24

@Büszke_troll:
Kezdem kavarni a szavakat, lassan elfelejtek magyarul, angolul meg sosem tanulok meg anyanyelvi szinten. Itt fogok állni és csak makogni fogok mint a majmok. Teljes visszafejlodés...
Én csak egy helyre/nek tartozom és az ido teltével, ahogyan egyre tobbet ismerek meg saját hagyománainkról, kultúránkról, szokásainkról, egyre jobban kedvelem és kovetem. Ebben semmi gorcsosség nincsen.
Én azért a zászlólengetéses korszakon már túl vagyok, bár annak is meg van a maga helye és ideje.
Én itt Angliában nagyon sok mindent tanultam. Az angoloktól megtanultam mosolyogni, pozitívan gondolkodni. A bevándorló nemzetektol (arabok, afrikaiak, kínaiak, lengyelek stb.) az osszefogást, osszetartozást, hagyományok szigorú ápolását látom, segítik egymást ahol tudják. Talán ezek a dolgok amik terén mi picit le vagyunk maradva. Szóval én kívánok minden "amerikás" magyarnak sok sikert és boldogságot az élethez.

kawics 2011.09.21. 17:43:22

@Büszke_troll: Mar irtam, talan meg Te is megerted:

Elj ugy ahol elsz !!

Csak ennyi, mert vitazni nem akarok :)

kawics 2011.09.21. 17:48:28

@A country full of aliens: A zaszlo lengetes nem korszak, hanem eleterzes :)
Aki ezt az eleterzest nem tapasztalta meg, annak nem lehet ezt megmagyarazni. Az erzes vagy van, vagy nincs.
Aki ingerszegeny kornyezetben no fel, az sosem fog ennek az erzesnek a hatalma ala kerulni.

Szerintem.

kawics 2011.09.21. 18:02:48

@A country full of aliens: Az utolso mondat helyesen igy hangzik: Aki ingerszegeny kornyezetben no fel, az sosem fog erzesek hatalma ala kerulni.

Szerintem.

Büszke_troll 2011.09.21. 23:06:08

@kawics:
Nem kell ismételgetni, létezik erre is magyar mondás: Rómában, mint a rómaiak!

És a viselkedésre is: pápistább lett a pápánál.

Létezik közép út is.

kawics 2011.09.22. 01:11:00

@Büszke_troll: Neked eloszor irtam, tehat ismetlesrol szo sincs.
Kozep ut mindig van, de ezek a kozeputak azok amikben, mint egy allovizben elvan az ember. Kozepszerunek lenni egy Eleten at, hat Te tudod.
Nekem a kozeput vagy kozepszeruseg ugyanolyan elfogadhatatlan, mint a szelsoseg. Valahol a ketto kozott, ez az en velemenyem. Dehat minden embernek megfelelni nem lehet es nem is szabad, aki mindenkinek megfelel, az felettebb gyanus.

Rgyebkent ez az Elj ugy ahol elsz, szinten magyar mondas.

Szerintem.

Büszke_troll 2011.09.22. 01:27:29

Nem kell ismételgetni, létezik erre is magyar mondás: Rómában, mint a rómaiak!

És a viselkedésre is: pápistább lett a pápánál.

Létezik közép út is.

Shinjuku 2011.09.22. 07:19:47

@Büszke_troll: Mitol lenne ebben gorcsosseg? Nem ertem a szohasznalatot.

Büszke_troll 2011.09.22. 09:51:02

@Shinjuku: bocsi, azt hittem magyar anyanyelvűek olvassák a blogot.
Ők megértik, egy nem magyar anyanyelvűnek nehezen magyarázható magyar szófordulat.

Jelentése kb.: túlzott, mániákus, nem könnyed, látszik benne az erőlködés.

@kawics: a középszernek és a középútnak nem sok köze van egymáshoz.

A középszer pejoratívan átlagos, a középút pedig szélsőségektől mentes.

-------------------------------------

Megmosolyogtató, hogy emberek a néhány havi ottlét utáni nemzeti zászló bősz lobogtatását normálisnak tartják, de állítólagos magyar anyanyelvűek képtelenek egy magyar nyelvű blogon ékezetekkel írni. (ennek több oka lehet: csóró, így nincs saját használatú számítógépe; túl hülye hozzá, hogy magyar billentyűzetkiosztást telepítsen; szarik a magyar nyelvre.)

bucbuc 2011.09.22. 17:20:38

@hagyma: mindenesetre a saját verzióját nem tudta előadnia történetről és ez a lényeg :)

Addig jó amíg fekete meg fehér ami körülötted történik. boldog tudatlanság.

bucbuc 2011.09.22. 17:21:09

@Blassius: Nem dől az bakker, összeomlik szabadesésben. :)

bucbuc 2011.09.22. 17:24:19

@kawics: Ott nincs agymosás? :)

OMFG ott vannak az igazi mesterei ennek, elég ha kicsit visszaolvasod magad.

kawics 2011.09.22. 17:53:42

@Büszke_troll: Nem tagadom csoro vagyok, de van laptopom! Masodszor nem a magyar nyelvre szarok, hanem mivel angolul levelezek, irok,olvasok, igy nem allitgatom a gepemet.
De ugy latom ekezet nelkul is erted amit irok, akkor ???
De, hogy mindenbe bele kell kotnod azt latom, igy befejeztem a Veled folytatott vitat / reszemrol beszelgetesnek indult/, mert azert annyira hulye sem vagyok, hogy lemenjek a szintedre!
Az atlagos es a szelsosegektol mentes, szinte ugyanaz, barmennyire is magyarazod, tudom kotozkodsz, de legyen ezzel egy szep napod.
Olyan kozep/es/szeru/. Ha erted.
Azt sem ertem mi a kulonbseg az par honap es par ev utani zaszlolengetessel?
Ha szereti, lengesse.
DE se par honaprol, se lengetesrol nem volt szo!! :D
Az osszetartozas, az egyutterzes, a megertes, ............ jelerol annal inkabb.

Szerintem !

kawics 2011.09.22. 17:54:26

@bucbuc: Valahonnan lopta a bejegyzest ?
Ez most komoly ?

kawics 2011.09.22. 17:58:39

@bucbuc: te hol elsz egyebkent?
Mert ha itt ebben a nagy fu*king agymosasban , akkor tudod, hogy nem igaz amit irtal.
HA meg nem itt elsz, akkor honnan veszed, hogy itt agymosas van.
Hallottad a buszon, hogy valaki meselte valakinek, aki hallotta, hogy valaki meselte valakinek, aki........?????
Nevetseges vagy !

kawics 2011.09.22. 18:04:54

@bucbuc: Egyebkent dolhet is, mert szokott dolni is.
Meg egy torony is , nemcsak a hulyeseg egyesekbol.

Szerintem !

outmigrant 2011.09.22. 21:43:10

Annyira nem szép a helyzet, mint írtad:
"Egész amerikában egyetlen muszlimot ér attrocitás."
Az első bosszúból megölt amerikai egy szikh volt, csórikámat a turbánja miatt egy redneck muszlimnak gondolta és lelőtte. Aztán jöttek sorban más áldozatok is. A sors fintora, hogy egy csikágói zsidó asszonyka gondolta úgy, hogy ezek az áldozatok is hasonló együttérzésre érdemesek, mint a megölt 3000 ember... Lásd a linket:

www.themediaoasis.com/hatevictims.html

Amúgy meg bízom benne, hogy az amerikaiak többsége is érző ember, és szenvednek attól, ami folyik az USA kormány izomkodása végett.

Büszke_troll 2011.09.22. 22:00:18

@kawics:
"mivel angolul levelezek, irok,olvasok, igy nem allitgatom a gepemet."

2 (kettő) kattintás.
Felfogtam, te a második csoportba tartozol.

"Az atlagos es a szelsosegektol mentes, szinte ugyanaz, barmennyire is magyarazod"
Nem ugyanaz. Ahogyan a szag és az illat is ugyanazt az érzékelést jelenti, mégis óriási különbség van a két szó között.
"tudom kotozkodsz"
Csak tanítani próbállak.

"Azt sem ertem mi a kulonbseg az par honap es par ev utani zaszlolengetessel?"
Az egyik hamisnak tűnik.

kawics 2011.09.23. 23:21:18

@hagyma: Jon-e mar a kovetkezo ? :)

kawics 2011.09.24. 03:03:50

Mig nem jon, addig egy erdekes level, par nappal ezelottrol:

www.sonline.hu/somogy/kozelet/bucsulevel-orban-viktor-halott-orszaganak-401446

Erdekesek a hozzaszolasok is.

bakerman 2011.09.24. 05:55:03

@kawics: Hat igen. Ez szegyen es akkor itt meg "ki az igazi Magyar" a tema csak mert egy Amerikaban boldogulo Magyar, Amerikai zaszlot akasz a kocsijara egyutt erzesbol. Itt az egyik Angol kollegam Brasil zaszloval es brasil mezben jart a VB alatt. Erdekes hogy senki nem mondta neki, hogy te nem vagy Angol. Ebbol is latszik, hogy Magyarorszag nem csak anyagilag, de gondolkodasban is le van maradva a nyugattol. Az utobbi lehet az oka is az eloobbinek.

Shinjuku 2011.09.24. 08:49:22

@Büszke_troll: Nem a jelenteset nem ertem, hanem a szohasznalatot. Azt magyarazd meg kerlek, hogy mitol gondolod azt, hogy ugymond: gorcsos lenne ez a cselekedet (ahogy nagyon szepen leirtad: tulzott, maniakus, eroltetett.)
Erted, aterzed, atelted, avagy csak a pesti fotelben ulve irod ezeket ugy, hogy nem ismered a hatteret.
Latom, hogy lenezed azokat, akiket itt sorban fikazgatsz, ez kiderul a kommentjeidbol de nem ertem. Es azt sem ertem, hogy ebben vajon mi neked a jo. Bar a neved talalo, de egyelore semmi erdemlegeset nem adtal hozza a hozzaszolasokhoz, csak idejottel, megmondtad mindenkinek a frankot aztan leleptel.
Nem idegesit, mert mindenki baratkozzon csak meg a sajat kis neurozisaival, csak nem ertem.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.09.24. 19:01:19

@kawics: ez is egy velemeny, akceptalom
@spájdernecc: mit lehet erre mondani? szeles mosoly es egy sor:)
@Büszke_troll: baromsag, a szivem vezerelt, Te nem voltal itt azokban a napokban, lehet hinni, lehet nem, nem vagyunk egyformak gorcsossegrol szo nincs, ugy gondoltam ha van idom irok magamrol es amerikarol, ahogy en latom, mert jol esik

@rashid: igen, arrol az egyrol beszeltem, az tortent csak hirtelen, mikor a feketek lazadoztak rendori tulkapas miatt, akkor tobb halaleset volt
nem kivantam bosszut, de nekem igenis jo erzes volt, hogy masnaptol is nyugodtan lehetett turbanban vezetni a lexusr
@bakerman: pontosan, akkor teljesen az egyutterzes vezenyelt, eszembe sem jutott hogy en ezzel demonstaraljam, hogy amerikai vagyok, lettem
de mar annak tartom magam es buszken mondom, ha rakerdeznek,, honnan? hat magyar vagyok:)
es meglepoen sok magyar osokkle rendelkezovel talalkozom

@ kavics bejegyzes Hetfo reggel, sztadolgztam az agyam a heten, tegnao reggel 6-tol ejfelig WTF!!!
kosz hogy tartod a fronto neha helyettem is:)

Büszke_troll 2011.09.24. 19:54:55

@Shinjuku:
"Mindkettő görcsösen akar tartozni valahova."
Ezt írtam. A kedvedért megmagyarázom.
Az Árpádsávost ugye nem kell?

Adott egy ember aki annyi ideje él egy országban, hogy a hírek megértéséhez fel kell hívni az anyukáját, de annyira a nemzethez tartozónak akarja magát mutatni, hogy fellobogózott autóval jár.
"Másnap én is veszek egy amerikai zászlót a kocsim ablakára, nem akarok amerikaibb lenni az amerikainál, ráadásul még illegális munkás is vagyok, de úgy érzem, fel kell tennem, mert ezzel kell mutatnom, melyik oldalon állok.

Egyébként is szeretem már ekkor ezt az országot."
Ha te ebben nem érzed hogy "görcsösen akar tartozni", semmi baj, de ettől még nem lesz az én véleményem fikázás.

A hozzászólásod többi részével nem foglalkoznék, mert az tényleg csak fikázás.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.09.24. 20:27:22

@Büszke_troll: vagy rosszul erted, vagy rosszul fogalmaztam
egyszeruen nekem ki kellett tennem azt a zaszlot
senki nem tette ki kozulunk, mert sajnaltak 5dollart gondolom....
ez erdekes, mert sokat kritizaltak az itteniek is, hogy mit jatszom az agyam, hiogy szeretem amerikat meg minden, mikor igaz volt
azutan az amerikat fikazok 90 szazaleka, 99 annak aki tehette itt maradt
ez is olyan magyaros, de lehet "bevandorlos" amig nem latom a jovot, meg nem biztos hogy maradhatok addig,
ahh ittt mindenki hulye, dehogy akarok itt maradni
/mert erzik hogy nem tudnak/
de ahogy nyilik a lehetoseg, kapva kapnak es itt is vannak
1000 peldam van
szinte envoltam egyedul aki elso perctol azt mondta, itt akarok elni
es ez teny
a zaszlot meg ki "kellett " tennem
azert a 3000-ert
amerikaert
a mostani eletemert /nem merem leirni, hogy hazam, mert nem az, valaki ugy fogalmazott befogadohazam, lehet ez igy jo, de az enyem, az uj eletem a csaladom es a boldogsagom es boldogulasom helyszine:)
otthon is jo volt, de en itt vagyok itthon
es ez fasza
hogy megtalaltam, amit kerestem

bakerman 2011.09.24. 22:44:38

@hagyma: Szard le mit mondanak " Az igazi Magyarok "; Mert ugye az igazi Magyar az szeret szopni, meg irigykedni. Mindig azt lesik, mi van a masiknak aztan meg targyaljak vajon mibol vette. Ezt mindig is utaltam otthon. Te a munkad mellett veszed a faradsagot, hogy valami kepet adj azoknak akik otthon vannak, vagy talan gondolgoznak hogy megmozdulnak es probalnak tenni valamit az eletukert. Es akkor vannak emberek akik csak azt keresik, hogy hol tudnak beled kotni. :) Irigyseg semmi mas. Ugyan ez a troll ha tudna az email cimedet, akkor mar meg is kerdezte volna hogy tudsz e valami munkat odakint. :) Valaki talaloan megyjegyezte a hozzaszolasokban "Elj ugy ahol elsz" teljesen igaz.

Shinjuku 2011.09.24. 23:28:29

@Büszke_troll: En azt hiszem, rosszul erzed. A gorcsosseg, a mindenaron valahova tartozni akaras ab ovo nem lehet oszinte. Egy hamis kepzetet probal valaki maga ele festeni es magyarazza maganak a sajat bizonyitvanyat.
Hagyma szavai oszintek es szivbol jonnek es nem hiszem hogy te, vagy barki mas ezt megkerdojelezheti. Pontosabban megkerdojelezheti, de egyreszt nem latom ertelmet, masreszt az illeto ezzel sajat magarol tobbet arul el, mint arrol, akirol eppen beszel. Raadasul ez egy blog, ami azt is jelenti hogy szubjektiv. Ha nem ertesz egyet vele, elmondhatod a sajat allaspontod, ha tetszik, kinyilvanithatod a velemenyed. De az oszinteseget megkerdojelezni szerintem butasag. De azt hiszem ezzel a valaszolgatassal nem megyunk semerre sem ugyhogy megigerem hogy tobbet nem irok mar errol. Csak ugy gondoltam szeretnek Hagyma es a tobbi kulfoldon elo mas honfitarsunk mellett szolni, akik ott talaltak meg a boldogsagukat, ahol most vannak de attol meg egyik sem felejtette el hogy honnan jott... en sem.

kawics 2011.09.24. 23:58:28

@hagyma: Neha mar azert maradtam csendben, nehogy ramhuzd, hogy tudalekoskodok itt a blogodban.
De ha nem banod akkor " tartom a frontot", mert tetszik a blog !

kawics 2011.09.25. 00:04:54

@bakerman: tenyleg erdekes ez a dolog. Tudnek meselni. Itt pld volt egy roman srac akivel nagyon neha leultunk kicsit dumalni. Na verte a mellet a magyarsagaval!! Mondom Neki, haver akkor miert nem Magyarorszagra "disszidaltal" ! Miert ide az USA-ba jottel?
Hebeg, habog, mennie kell......
Nem lattam kb 5 eve :D
Haveroktol hallottam vissza, hogy engem beszel ki, hogy megkerdojeleztem a magyarsagat!!!

bakerman 2011.09.25. 00:51:29

@kawics: Mindenki az aminek erzi magat. En Magyarnak erzem magam mert annak szulettem. Buszke vagyok ra? Nem igazan. Oszinten? Van mire buszkenek lenni?

kawics 2011.09.25. 02:54:01

@bakerman: Ilyenkor azert igen buszke vagyok:

www.youtube.com/watch?v=e0wkokaybWA

Na azert, akarhol is elunk, magyarok vagyunk es maradunk.
En sosem talalkoztam azzal, hogy azert mert magyar vagyok, nem kedvelnenek.
Itt tenyleg a munkad alapjan itelnek meg, nem erdekli a kobor ebet sem, hogy mi van rajtad, milyen a hazad, milyen az autod, milyen a credit scorod........, es ezt en nagyon szeretem.
Nem erdekes honnan jottel, az a lenyeg, hogy ki vagy.

Szerintem !

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.09.25. 05:56:01

@Shinjuku: nem fogok itt vedekezni, de ha futtani akatnam magam mint amerikai, nem hiszeme hogy elmeselnem milyen volt budit pucolni, es elarulom leszek meg mosogato is:)
nincs ennek se lenyege se gorcsossege, ott van a asarok ban torteneteim az USA bol es otthonrol es leirok beloluk 1-2 hetente egyet, ami eszembe jut
ennyi az egesz
@kawics:

azt hittem a vegen kirijak a tuzijatekot is mi talaltuk fel:)
Budapest gyonyoru
a tobbirol senki nem tud semmit
mega RUBIK kockarol sem tudjak hogy magyar nem a dinamorol
Gabor Zsazsarol tudjak:)
hat igy
/yes, nagyon orulok hogy tartod a frontot:)/
holnap off, osszefesulom az ujat, de oktober-november megint csak a melo
januar viszont a halott honap, majd szetblogolom magam, marciusban meg nagyon mennenk haza 2 hetre:)/

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.09.25. 05:59:34

@Shinjuku: ja es kosz, en tenyleg igyekszem mindent oszinten leirni, ahogy tortent az en szemszogembol es en tenyleg szeretem ezt az orszagot egyutt a szulohazammal, de elni mar itt akarok, meg halni is, lehetoleg nem most:)

bakerman 2011.09.25. 06:15:48

@kawics: Szerinted ezekrol hanyan tudnak a vilagban? Ha valakinek azt mondod kint, hogy egy Magyar fejlesztette ki a BMW engine-t akkor rohognek majd egy jot. Ezekrol a dolgok-rol nem sokan tudnak Mo kivul. Megaztan ezeknek az emberek nagy resze nem Magyarorszagon elt. Mert Magyarorszag "ertem itt a Magyar kormanyokat " mindig tudta hogy kell eluldozni az allampolgarokat. A gulyast ismerik :)

bakerman 2011.09.25. 06:28:26

@hagyma: Van kozunk a tuzijatekhoz is. :) Mert ha nincs a gyufa akkor tuzijatek sincs. lol

Büszke_troll 2011.09.25. 07:53:39

@bakerman:
Ne lovald bele magad!

"vagy talan gondolgoznak hogy megmozdulnak es probalnak tenni valamit az eletukert."
Mert aki itthon marad, az biztosan lusta agyhalott.

"ez a troll ha tudna az email cimedet, akkor mar meg is kerdezte volna hogy tudsz e valami munkat odakint. :) "
Bárki küldhet privát üzenetet hagymának, csak rákattint a nevére, aztán az üzenetküldésre.
Én rendes vagyok, mert hagymának ajánlottam már fel munkát.

Büszke_troll 2011.09.25. 08:05:55

@Shinjuku:
"Csak ugy gondoltam szeretnek Hagyma es a tobbi kulfoldon elo mas honfitarsunk mellett szolni, akik ott talaltak meg a boldogsagukat, ahol most vannak de attol meg egyik sem felejtette el hogy honnan jott... en sem. "

Nincs ezzel semmi baj, de ne akarjuk úgy beállítani, mintha ezek az emberek valami missziót végeznének.
A legtöbbjük nem a boldogságuk miatt ment ki, hanem a boldogulásuk miatt. Egyszerű gazdasági kényszerből.

Sajnos ők már ehhez az országhoz semmit nem tesznek hozzá. :(

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2011.09.25. 10:10:42

@hagyma: ezért az utolsó 5 sorodért járok ide!

2 évvel ezelőtt egy versenyen a svájciak örömmel vittek bemutatni minket egy pasinak aki magyar mint mi. bemutatkoztunk, mondtuk de jó hogy te is magyar vagy. a pasi kikérte magának, hogy ő nem magyar, hanem szerb, és ezt elmakogta a svájciaknak is. gondolhatjátok milyen hülyén néztek rá, velünk együtt! ha versenyeken összetalálkoztunk, volt hogy vissza se köszönt! többen felhívták a figyelmünket, hogy magyar, ismerjük őt? ezután csak annyit mondtuk, hogy már bemutatkoztunk egymásnak, és ő nem magyar, hanem jugó, annak tartja magát.1 hónappal ezelőtt egy versenyen leült mellénk, és vadul kezdte szidni a svájciakat, hogy milyen köcsögök, hogy utálják a "jugókat"(megjegyzem, így van, és nem is ok nélkül), és már erősen hangsúlyozta a magyarságát. ha tudnék köpni, leköptem volna, ehelyett megkértem álljon fel, mert a svájci barátnőm helyén ül, aki gyűlöli a jugókat! ennyit a magyarságtudatról.

Shinjuku 2011.09.25. 11:41:13

@Büszke_troll: Ebben lehet hogy igazad van. Azert en ugy erzem hogy ha valaki konnyebben boldogul, nem szenved mondjuk anyagilag hatranyt, az konnyebb szivvel keresheti a sajat boldogsagahoz is az utat. Nem a penz az, ami boldogit, de a hianya sokszor vezet olyan kilatastalan helyzetekhez, amiben nehezebb meglatni a mindennapi boldogsagot (nem beszelve a minket korulvevo emberekrol es az altalanos kozerzetrol... ez csak egy plusz az amerikai tarsadalomban, de persze nem biztos hogy mindenki egyetert velem, igy be is zarom a zarojelet.)
En ugy erzem, hogy a tavolbol is hozza lehet adni az orszaghoz, sot! Ha valaki otthon nem tudja kibontakoztatni a tehetseget, mert nincs ra lehetosege, akkor lehet hogy jobbat tesz az orszagnak is, ha elmegy valahova ahol erre lehetosege adodik es ha ott ki tudja aknazni a benne szunnyado talentumot akkor kesobb kamatostul tudja visszafizetni a szulohazajanak azt. De ha nem ter vissza, akkor is noveli az orszag johiret mashol, amivel szinten jot tesz.

Shinjuku 2011.09.25. 11:50:41

@Büszke_troll: Mondok egy nekem kozeli peldat: az aposom szivsebesz volt, aki Magyarorszagon szuletett, elt es vegezte az iskolait. Aztan a munkahelyi legkor, az irigyseg es a kollegak egymast furkalasa miatt nem tudott boldogulni. Amerikaban talalta meg a szamitasat, ahol eveken keresztul emberek ezrein vegzett sikeresen szivatulteteseket az eletuket mentve meg es kidolgozott egy uj muteti modszert amit egyre tobben hasznalnak.
Vajon tobbet ert volna-e a magyar tarsadalomnak ha otthon marad es egy rosszul felszerelt korhazban masod vagy harmadhegeduskent dolgozik es asszisztal a mutetek soran?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.09.25. 12:42:11

@Büszke_troll: szerintem senki nem akar engem misszionariusnak beallitani een sem magam
van aki csak penzert jott, azok nagy resze haza is megy 2 ev utan
en NEM penzert jottem
de most mar nem bannam, ha lenne tobb:)

Büszke_troll 2011.09.25. 14:55:41

@Shinjuku:
Valószínűleg többet, de a saját életét lehet elb.szta volna.
Ha azt értetted a hozzászólásaimból, hogy bajom van azzal az emberrel aki saját boldogulása érdekében elhagyja Magyarországot, akkor félreértettél.
Sőt. Minél többen menjenek külföldre dolgozni, tanulni,

és a jót hozzák haza.

Velük nehezen lehet megetetni, hogy csak egyféleképpen mehetnek a dolgok, mert láttak jobban működő rendszereket is.

bakerman 2011.09.25. 16:38:30

Na mostmar tudjuk hogy ki az igazi Magyar. Akkor csak hogy ne felejtsuk el hogy ki nem az. :)

<a href="www.youtube.com/watch?v=v0EV63bk4PQ&gt;http://www.youtube.com/watch?v=v0EV63bk4PQ&lt;/a&gt;

bakerman 2011.09.25. 16:51:40

@Büszke_troll: "Mert aki itthon marad, az biztosan lusta agyhalott. "

Ezt nem mondtam, de lassuk be vannak olyanok is. Mindenki csak sir es szidja a kormanyt, ami jogos is de ettol meg nem lesz etel az asztalon. Altalaban ezert vagnak neki az emberek.

kawics 2011.09.28. 02:12:26

@bucbuc: Nagyon elfoglalt lehetsz, ha a kerdeseimre sem valaszolsz. Birom az ilyet, idekopsz valamit aztan reszedrol, kalap-kabat.
Na az ilyen emberektol vagyok rosszul.

kawics 2011.09.28. 02:26:59

@hagyma: Dehogy tudnak a Rubik kocka erdeterol ugyanugy, mint az osszes tobbirol sem.
Mondom Erno Rubik talalta fel, magyar.
Nem, nem amerikai! :) Javaslom a Google-t, na akkor azt mondja, hat nem is tudtam :)
Egyszeruen nem erdekli oket. Ott van a boltban, megveszi, mert tellik ra, es kesz.
Mikor kiejtem a szamon, hogy magyar Forint, es az a magyar fizetoeszkoz, akkor neznek, ott nem dollar van ?
De mondom , amerikai dollar van. Szelesen mosolyognak, mert azt is tudnak!
Mondom osszefuggeseben sem erted, Amerika: amerikai dollar, Magyarorszag: magyar forint !
Na, akkor jon a megvilagososdas :)

Elik a kis eletukat es annyi. Aki meg nyitott a vilagra, az meg tenyleg tud sokmindent. Akkor is ha megcsak 3-ik osztalyos ! :D

www.youtube.com/watch?v=2hJPlebkfjM

bakerman 2011.09.28. 08:19:36

@kawics: Ez jo ! :) En azt meg ertem, hogy az usaban sokan nem tudjak. A szegyen, hogy meg a Brittek sem :)
Latszik hogy egyforma az oktatasi rendszeruk. Akarom mondani a brittek masoljak az Amerikait. De hat ahhol penz van, minek az esz ? :)

Büszke_troll 2011.09.28. 09:34:04

@bakerman:
ugyan már, nem ettől lesz jó vagy rossz az oktatási rendszer. Te például google nélkül tudod ki az a Noyes Chapman vagy Samuel Loyd?

bakerman 2011.09.28. 12:32:28

@Büszke_troll: Ja nem ettol lesz jo vagy rossz, de azert 16 evesen 2 ketjegyu szam osszeadasa mar kellene, hogy gondot okozzon. De a Britt 16 evesek 80% -anak gondot okoz. Ez azert az oktatasi rendszernek koszonheto.

kawics 2011.09.28. 18:11:51

@bakerman: Minden oktatasi rendszer mas.
En ugy latom a magyar oktatasi rendszer sokat, talan tul sokat "oktat".
De azert azt minimumnak tartom, hogy tudja valaki, hogy Europa az nem orszag!
Itt az alapokat tanitjak elsosorban, aztan ahogy halad valaki felfele, ugy rakjak magasabbra a lecet. Meg a kozepiskolak sem nehezek, nem tanulnak bonyolult matekot, fizikat, kemiat.... Majd ha egyetemre, foiskolara megy valaki es olyan szakot valaszt, akkor majd megtanulja, a szakhoz a megfelelo anyagot.
Megbukik valaki kemiabol peldaul es mondjuk testnevelo tanar akar lenni. Ez normalis dolog szerinted, hogy ezert nem tud mondjuk foiskolara menni? Vagy emiatt esik ki a kozepsulibol? Szerintem nem !
Igaz itt van tandij, de nagyon nagy szazalekban sajat maguknak megkeresik a tandijat. Dolgoznak heti 10-20... orat.
Nem bufeszakon vegzik el 6-8 ev alatt.

www.youtube.com/watch?v=QGJuMBdaqIw&ob=av2e

Vagy pld Britney Spears is tudja, mert a hetvegen ott koncertezik:)

Igaz kissebb kaliberu enekes a Kelley Pickler, de azert gondolom utazik a nagyvilagban :D

kawics 2011.09.28. 18:16:13

Ha van idotok ezt is nezzetek meg:

www.youtube.com/watch?v=4X-f-TIsT5M&feature=fvsr

Csakis Budapest miatt, megmielott a nyakamba varrnatok a Katie Perryt

Ps: az elobbi klipp alatt nezzetek meg a nezettsegi szamot!!! Hihetetlen :)

kawics 2011.09.28. 18:36:55

Valakinel olvastam, de mar nem tudom melyik bejegyzesnek es ki volt, hogy a kulfoldon elo magyarok.......

Azt azert elmondanam, hogy 10-14 eve, rengeteg postas igen jol elt belolunk. Alig volt olyan level amelyik hazaert volna. Persze mindegyik ki volt belelve zoldhasuakkal ! Eloszor csak gondoltuk elkeveredett a level, de a masodik utan rajottunk, nem jarhato ut a penzkuldesre.
Mostmar hasznaljuk a Western Union-t, kerdes meddig, mert allitolag altalam nem szeretett O V , meg akarja jovo evtol kezdve adoztatni ezt.

Aztan nincs olyan ember a kornyezetemben, aki NE tamaogatna valakijet otthon.
Tehat folyamatosan megy be a $.

Aztan jonnek a hozzatartozok, akiknek innen megy a $ a repulojegyre.

Budapestre, MAV-al, Volan-nal, kocsival /benzin+autopalyadij/ utaznak.

Otthon aztan az utazasi irodan keresztul, a penzvalton keresztul mindenki leveszi a penzet.

Ferihegyrol szallnak fel es oda erkeznek, tehat repteri illetek is megy a zsebbe.

Aki meg ott tart, hogy kuldik a csomagban azt amit itt nem tud megvenni , de hianyzik Neki, akkor a kereskedok is reszesulnek egy szelettel ebbol.

Na, azok akik repkednek hazafele, azok is fizetik a repteri illeteket, koltik otthon a lovet rendesen.

Van aki rendeli otthonrol az ujsagokat, amit ide postaznak, fizetik $-ban itt.

Soroljam ????

Egyszoval, tamogatjuk az orszagot es rokonokat rendesen. Csak ez nem sok embernek jut eszebe.

kawics 2011.09.28. 18:45:08

Jut eszembe , van egy ismeros magyar csalad itt, akiknek van 3 fiuk.
A legnagyobbat hazakuldtek egyetemre!
Fizetik az alberletet, es eltartjak innen a sracot.
Es persze, minden nyari szunetben jon haza a csaladjahoz.

Ami hirtelen eszembe jut:
Alberlet.
Vizszamla.
Villanyszamla.
Internet szamla.
Vezetekes telefonszamla.
Tv szamla.
Kaja.
Ruha, nagyritkan.
Konyvek, jegyzetek.
Biztositas.
Repulojegy. Evente 2X

Es ez a penz innen megy haza 6 even keresztul :)

kawics 2011.09.28. 19:24:32

* Katy Perry, mielott meg ..... :)

prunoki 2011.09.28. 23:25:58

Hagyma, nem akarsz témát váltani? Én ezt már szarrá untam. :-)

Sallalíz · http://globalicum.blog.hu/ 2011.09.28. 23:37:10

HAGGGGGGGGGGGGYYYYYYYYYYYMMMMMMMMMMAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!

Büszke_troll 2011.09.28. 23:44:28

@kawics:
"Valakinel olvastam"
Én voltam.
Az átlag magyar befizet évente kb 4000 dollár jövedelem és fogyasztási adót.

-Az amerikás magyarok hazaküldött és ellopott dollárjaiból pedig több postás is a Rózsadombon vett házat.-

Nincs olyan a környezetemben aki valakijét ne támogatná. Én például két családot.

A barátom családja összedobta a pénzt, hogy az USA-ban élő rokonok haza tudjanak jönni.

A turisták a világ minden országában hagynak pénzt.

Amivel az amerikai magyarok támogatják a családjukat elhanyagolható országos szinten. Egyszerűen, mert kevesen vannak. A lengyelek és románok akik sok pénzt küldenek haza, de ők is más európai országból.

Büszke_troll 2011.09.28. 23:46:52

@Büszke_troll:
"Az átlag magyar befizet évente kb 4000 dollár jövedelem és fogyasztási adót."

Helyesen: évente kb 2500 dollár jövedelem és fogyasztási adót.

Büszke_troll 2011.09.28. 23:52:52

@kawics:
Nyáron a két gyerek két hétre elment nyelvi táborba (tanulás és bulizás/ London, Barcelona)
Kb 10 000 USD.

Es ez a penz innen ment.

kawics 2011.09.30. 03:25:32

@Büszke_troll: Hat ha hazat nem is, es nem is a Rozsadombon, de jol kerestek az biztos. Es arrol ne is beszeljunk, hogy akkoriban 300 felett volt a dodo!
Az atlagkereset meg a 90-es evek vegen, ott mozgott $ 200-250 korul, emlekeim szerint. /de majd kijavitasz/

Nagyon sokan alabecsulik az itt lakok szamat. En ezalatt a cirka 15 ev alatt, tobb 100 emberrel ismerkedtem meg.
Kb 200 magyarral dolgoztam egyutt. Volt olyan munkahelyem, ahol kb 15 cseh/szlovak, kb 15 spanyol es 28 magyar dolgozott egyidoben. Persze ez meg a 90-es evek vegen volt, amikor nagy hullamban jottek ki az emberek.

Hat en biztos nem adnek amerikainak penzt, hogy Magyarorszagra latogasson, hacsak nem valami komoly ok miatt mentek haza. Vagy esetleg,ha tajt gazdag lennek:D

Gondolom a 2 gyerek nem camping-ben lakott :) A lenyeg, hogy megteheted.
Ez a szulo sorsa.

Büszke_troll 2011.09.30. 14:28:13

@kawics:
Az átlagkereset a 90-es évek végén brutto 60-80 eFt, netto 40-50 eFt körül mozgott.
A dollár viszont abban az időben jellemzően 220 Ft alatt volt, a 300 körüli értéket 2000-2002 között érte el. ('99 végén még 240 körül állt)
De így is igaz sajnos $200-250 körüli netto bér.
Ez ma $600-700.
(Legjobban a sokat szidott Meggyesi és Gyurcsány kormányok alatt nőtt. :))

"En ezalatt a cirka 15 ev alatt, tobb 100 emberrel ismerkedtem meg.
Kb 200 magyarral dolgoztam egyutt. "
Szóval akkor ismered az összes ottani magyart. :)

"en biztos nem adnek amerikainak penzt, hogy Magyarorszagra latogasson"
Lányod vagy testvéred és már 3 éve nem láttad őt. Neki pedig nincs pénze rá (2 felnőtt, 2 gyerek) így a család összedobta. Nem látok benne semmi rosszat, csupán szokatlan.

Page20 2011.10.01. 21:56:21

de jó az új fejléc :-) nem olyan, mint hagyma, de csinos, csak nem nő csiná'ta?
ezt muszáj volt közöljem

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.10.02. 16:06:52

@kawics: nekem egy 50-esem banta, elotte 20-asokat kuldtemm, azok odaertek, most mar WU, ha tudok most iskuldok hazar@Büszke_troll: nem hiszem hogy teljesen elhanyagolhato
hat az tenyleg szokatlan ha otthonrol kuldenek penzt repulojegyre ide

@Page20: Kosz, nana hogy No csinalta a Nemberek Vanja
ennek oromere ma irok is valamit, ha mar offos vagyok es ugyis csaka focit bamulom:)
nekem is tetszik

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.10.02. 16:08:14

egy par "hagymat" azert meg ki kene szedni belole:)

Page20 2011.10.02. 21:40:02

@hagyma: azt hittem a némber van az Mary! vagy tényleg ő követte el? ok értem, kiről van szó
a köv. storyt meg várom, ha bejezted a meccsnézést

kawics 2011.10.03. 02:31:11

@Büszke_troll: Nem, nem ismerem az osszes magyart meg a kornyeken sem. Nem vagyok egy nagy eljaros, bulizos tipus.
De hallom a sztorikat :) Ja, meg latom a fotokat.
Mikor az adobevallast csinaltattuk, -ugye egybol leveszik az akcentust-, a no megkerdezi honnan ?
Erre mi, magyarok vagyunk. Mire O: az exferjem magyar, Nagi, itt igy mondjak ,vagyis Nagy a csaladneve.
Kiderult raadasul egy utcaban lakunk!!

Igen tenyleg szokatlan, de erre szoktam mondani, minden csak egyszer tortenik meg eloszor !

Meg mindig azt mondom, hogy nagyon, de nagyon alabecsulik az itt elo magyarok szamat. Gondolok azokra akik az utobbi 10-15 evben jottek ki.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.10.03. 04:08:13

@kawics: ez igy van. nagyon sokan kijottek es sehol nincsenek nyilvantartva
sokkal tobben kijottek mint barki gondolna
az meg hogy magyar szarmazasuval talalkozom, mar nem lep meg, legutoljara reggeliztunk es a tulaj anyja volt magyar

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.02.14. 16:26:38

ez nagyon szép és hiteles poszt..tetszett...

Fekete Sámuel 2013.05.19. 20:53:49

"Akkortól lettem talán amerikai."

Na ne viccálj. Nem voltál te amerikai soha a büdös életben. Nem voltál magyar sem soha.

Mindig is egy rohadt, büdös, koszvadt, gázkamrába való zsiddancs retek voltál!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.29. 18:01:14

@Edgar The Bug:
Te öcsisajt, összekevered hagymát velem :)

Ameddig olyanok a magyarok, mint Te, én is inkább svédnek adom ki magam, az nem olyan ciki :)

Fekete Sámuel 2013.10.05. 22:38:27

@Kovermadar: Te, svédnek? Ezt a szemita svéd dumát csak a fajtársaid veszik be, az emberek magukban - nyugaton is - pontosan tudják, mit gondoljanak róla, pici lelkem.
süti beállítások módosítása